Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Крехка скара в летните вечери

Крехка скара в летните вечери

Наденички на скара

Щом се затопли времето и термометърът покаже 30 градуса, настъпва сезонът на апетитните мръвки, приготвени на скара навън. Печенето на месото на открит огън е най-старият начин за приготвяне на ястия.

Нашите предшественици са усъвършенствали тази техника и са я използвали и в други случаи: открили например приготвянето на плодове, завити в листа и заровени в гореща пепел.

По същество този метод не се е променил и до наши дни, само от време на време изпада в забрава в някои части на света. И ако днес обработването на хранителните продукти на грил е на мода, то се дължи на усъвършенстването на онзи принцип на нашите деди с помощта на модерната техника.

Едва ли има човек, който да устои на изкушението на примамливия аромат, разнасящ се от барбекюто сред природата на планината или в двора на къщата.

Но надали ли са обаче много и тези, които са се замисляли доколко полезно е вкусното удоволствие от печено на скара месо.

Както се казва, няма пълно щастие и въпреки своите плюсове, скарата крие и съвсем не пренебрежими рискове от опасни заболявания.

Пръв и най-важен е изборът на скарата. Мнозина са привърженици на скарите на дървени въглища, тъй като те придават специфичен аромат на печивото.

Задължителни за тези уреди са решетките с регулируема височина и капаците за защита от вятъра, които не позволяват от пръските мазнина и сокове да възникне вреден дим.

Месо на скара

При използването на хоризонтални решетки храните могат да бъдат защитени с алуминиево фолио. Отново за да се избегне изгарянето на мазнини и сокове, е желателно предварително маринованите меса да се изтръскат максимално.

И пак може да се използва алуминиево фолио или специални подложки, за да не попада мазнина в огъня. Въпреки сериозното си предимство като краен резултат на печеното месо, скарите на дървени въглища не са удачен вариант в апартаменти поради сериозното количество отлаган дим, който със сигурност би раздразнил вашите съседи по няколко причини.

Други видове скари са газовите и електрическите. Те могат да се приемат като алтернатива на тези на дървените въглища, тъй като са по-подходящи в домашни условия. Освен това тук се избягва вредният ефект от контакт между мазнините от месото и нагорещените въглища.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest