Как да се справим с ухапванията от насекоми?

Както ужилването, така и ухапването от насекомо боли. Разликата е, че усещаме ужилването – от пчела, оса, стършел, мравки – веднага, докато ухапванията от комари – но и мухи, бълхи, кърлежи, дървеници – в последствие. Второто се дължи на възпаление на кожата от слюнката на насекомото, първото - на жилото.
При ужилване обикновено кожата на мястото се зачервява, подува, възпалява, почти веднага. При ухапване се получава малка, сърбяща бучица, пъпка, до 24 часа, която преминава след няколко дни. При някои се образува изпълнено с течност мехурче, което изчезва за часове.
Алергиите от ухапванията на насекоми са изключителна рядкост. Един на 30 души обаче е алергичен към жилото на насекоми. В този случай кожната реакция е много по-силно изразена – мястото е по-мащабно, подува се много, почервенява, възможно е да се появят мехури. Налага се прием на антихистамин, за да се ограничи изявата му.
При някои хора ужилването може да е особено опасно – то води до бързо разпространяващ се сърбящ обрив по кожата, подуване на лицето, болки в корема, ускорен сърдечен ритъм, чувствителност към светлина, кихане, учестено дишане или дори задъхване. Тези симптоми налагат спешна медицинска помощ. Добре е при подобен случай, още преди идването на екипа, да се постави инжекция с адреналин – това са мерки, които могат да бъдат препоръчани от лекар при връзката с медицинската служба или личния лекар.
За да се избегне рискът от ужилване и ухапване, специалистите отправят следните съвети:
Вечерно време носете дрехи, които покриват кожата.
Препоръчително е да се избягва употребата на парфюми и светли цветове сред природата.
Нанасяйте репеленти, особено когато сте в близост до водоеми.
Бъдете внимателни при консумация на напитки и храни – насекомите усещат ароматите мигновено.
При ужилване внимателно огледайте наранената кожа и отделете жилото с почистено острие или ъгъл на твърда карта. Избягвайте стискането, то може да влоши положението и разнесе секрета в тъканта.
При ужилване или ухапване наложете студен компрес, за да облекчите състоянието си.
В случай, че няколко дни след ухапването от насекомо мястото стане болезнено, подуе се и е горещо на допир, е препоръчително да проведете консултация с лекар.
По принцип в страната ни насекомите не са преносители на заразни заболявания. При инцидентни случаи властите са длъжни да съобщят за този риск. При пътуване в екзотична страна се информирайте за местната опасност и начините да се предпазите.
Как да се предпазите от нелетящите насекоми, мравки:
Обличайте се така, че да не оставяте непокрита кожа.
Избягвайте площите с висока, неокосена трева.
Избирайте да се движите по средата на горските пътеки и странете от храсталаците.
Проверявайте дали не ви е полазило насекомо. Обърнете внимание и по гънките на дрехите.
При ухапване дезинфектирайте мястото.
Наблюдавайте в продължение на 6 седмици ухапаното място. В случай, че се появи обрив около него, проведете преглед при лекар.
21 авг 2012
2826

Подобни новини