Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Идеи за летни ястия

Идеи за летни ястия

Бъркани Яйца

Всякакви зеленчуци можем да намерим на пазара – тиквички, домати, патладжани, пресен лук и много други, за които поне можем да се надяваме, че са натурални без излишни „подобрения”.

Какво да си сготвим за горещите летни вечери?

Прекрасна и бърза идея са яйцата с домати и пресен чесън. Не отнема никакво време, продуктите, които се използват са на лице през лятото. Необходими са ви яйца, домати, чесън и малко сол.

Правите бъркани яйцата, след което, почти най-накрая, добавяте нарязани на кубчета домати и ситно накълцан пресен чесън, сложете и малко сол за вкус, по желание можете да добавите и други подправки, например магданоз.

Друг вариант за лятна гозба е печен пипер с домати, може да се използва и доматен сок. Необходими са ви освен пипера и доматите, чесън, сол, магданоз. След като изпечете и обелите пипера го нарежете на хапки и го запържете в мазнина, след като малко промени цвета си добавете нарязания чесън, запържва се леко.

После слагате доматите – ако са пресни трябва да са настъргани, оставете а заври, намалете котлона, добавете сол и малко ситно нарязан магданоз.

Паниран Патладжан

След около 20 минути можете да изключите ястието. За тази гозба е много подходяща салата от краставици, също така си отива много със сирене. Друго положително за ястието с печени пиперки е, че е много вкусно и студено.

Друга хубава лятна гозба е панираният патладжан. Той може също да се приготви и на скара, както и тиквички или пък картофи. За панирания син домат са ви необходими яйце, брашно и зехтин.

Отцеждате нарязания патладжан (може да кръгчета, може и на дължина на филии), потапяте парчетата в предварително разбито с малко сол яйце, след това в брашното и слагате в добре загрят зехтин.

Минусът на тази гозба е, че става по-добре, когато се пържи в обилно количество мазнина. За лятото безспорно най-добрата разхлаждаща храна си остава тараторът, а за десерт - изстудената в хладилник диня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest