събота, 19 юни 2010 г.

Лятното слънцестоене и енергията

 
    На 21 юни е лятното слънцестоене. Енергията в природата става много силна през тези няколко дни преди и след слънцестоенето. Това е изключително важно време за медитация и релаксация. Не случайно в древен Китай хората са спирали работа за три дни по време на лятното слънцестоене.

   Всяка година на 21 юни Ян енергията се трансформира в Ин. Това е преломен момент в природата и затова денят, предхождащ лятното слънцестоене (20 юни) се смята за не много стабилен от гледна точка на чигун.

   И Дзин хексаграмата, която е свързана с лятното слънцестоене е Гоу 姤  "Среща" (хексаграма №44).


    В тази хексаграма има 5 пъти Ян и един път Ин. Ян енергията в природата започва да отслабва, докато Ин енергията (представена от прекъснатата черта) - да се увеличава.

    Според системата чигун определени енергийни точки съответстват на различните периоди в годината. През лятното слънцестоене  се активизира точката бай хуей 百会, която се намира на върха на главата. По това време на годината бай хуей естествено се отваря и енергията там е много силна и активна.




   В периода от зимното слънцестоене до лятното слънцестоене енергията се качва по задния среден меридиан ду май 督脉 по гърба на тялото. Сега, по времето на лятното слънцестоене, енергията се концентрира на най-високото място на тялото - точката бай хуей. Това са и най-дългите дни в годината. От лятното слънцестоене нататък дните започват да намаляват (Ян енергията също), докато Ин - да се увеличава.

 
Снимка: Hideki Morichi (Япония)


  Честито лятно слънцестоене на всички!


Ани Пешева

Няма коментари:

Публикуване на коментар