Меню

Ухапвания от насекоми, паякообразни и влечуги

Ухапвания от насекоми, паякообразни и влечуги

Преди да отидете на почивка, особено в тропиците, запознайте се с характерната фауна на мястото, където отивате, и се подгответе за евентуални срещи с насекоми, паякообразни и влечуги, които невинаги са безопасни и могат да превърнат пътуването Ви в неприятно преживяване.

Комари

В умерения пояс, ухапването от комар не е опасно за живота така, както в тропическите страни, където съществува риск от заразяване с малария или денга. Въпреки това, комарите могат да бъдат изключително неприятни, особено вечерно време, в близост до водни басейни.

Ако вече сте ухапани от комар и имате подуване на кожата, промийте го с кислородна вода или с вода и сапун. Ако имате сърбеж и парене, можете да сложите студен компрес или специален крем. Народен метод за справяне със сърбежа е поставянето на кръгчета лук върху пъпката, който има антибактериални свойства и ще намали размера й.

Ако след ухапване получите обрив, висока температура или други алергични симптоми, трябва да се консултирате с лекар.

Оси, пчели, стършели

Въпреки че много хора се страхуват от ухапвания от такива насекоми, те не са опасни, освен в случаите когато ухапването е в областта на устата или гърлото, когато има много ужилвания на едно място, както и разбира се, когато сте алергични към тези насекоми.

След ужилване (обикновено до 30 минути) може да се появят зачервяване и подуване, които не изискват специфично лечение. Ако жилото остане в кожата, трябва да го отстраните възможно най-бързо, за предпочитане с пинсети. Промийте мястото с кислородна вода или с вода и сапун. Студени компреси, както и някои специални мазила могат да помогнат за облекчаване на неприятните симптоми.

Много опасно е ужилване в областта на лицето, шията или устната кухина, което може да доведе до подуване и да затрудни дишането Ви. Ако се появят симптоми като недостиг на въздух, дрезгавост или хъркане при дишане, увийте нещо хладно около врата си, пийте студена вода, за да спрете постепенното подуване, и незабавно потърсете лекарска помощ.

Кърлежи

Ухапването от кърлеж може да причини заразяване с лаймска болест и други опасни заболявания, което може да постави живота на човек в риск. Кърлежите се срещат най-често в гористи местности, така че, ако пътувате до такава местност, се облечете добре – с дълъг ръкав и панталон, дебели чорапи и подходящи обувки, шапка. Добре е профилактично да използвате репелент за кожата и спрей за дрехите.

След като се върнете от рисковата местност, проверете внимателно цялото си тяло за кърлежи. Ако откриете такъв, трябва незабавно да го отстраните с помощта на пинсета. Не го мажете с мас или олио и не го въртете при вадене. Просто го хванете възможно най-близо до мястото, където се е впил в кожата, и внимателно го извадете. След това дезинфекцирайте мястото с йод. Ако имате съмнения, че част от кърлежа е останал под кожата, потърсете лекарска помощ.

Паяци

В тропиците се срещат някои опасни за хората видове паяци като например тарантула, черна вдовица, отшелник и др. Ако планирате пътуване до тези райони, е добре да вземете основни предпазни мерки от възможно ухапване.

Винаги проверявайте мястото на Вашия престой преди лягане (използвайте такива, които са снабдени с мрежи против комари). Преди да облечете дрехите и да обуете обувките си, също ги проверете за паяци.

Ако бъдете ухапани от паяк, процедирайте както при ухапване от насекомо и незабавно се консултирайте с лекар, тъй като може да е необходимо поемането на адекватен серум или противоотрова. Основните симптоми на опасно ухапване от паяк са повръщане, изпотяване, подуване на ухапаното място и мускулни болки.

Скорпиони

В света се срещат около 600 вида скорпиони, които се различават по своя размер и сила на отровата. Скорпионите, които се срещат в Европа, са сравнително безобидни. Опасни скорпиони, чието ухапване причинява увреждане на клетките и нервната система, живеят в Африка. Основните симптоми при ухапване са мускулна парализа, задух, сърдечни затруднения, нарушения на зрението и кървене. След ухапване от скорпион трябва незабавно да отидете на лекар.

Скорпионите са активни главно през нощта, така че проверявайте стаята си преди лягане, както и дрехите и обувките си преди да ги използвате.

Змии

Въпреки лошата си репутация, змиите рядко атакуват, ако не са провокирани, и избягват контакт с хората. Въпреки това е възможно да бъдете ухапани, докато седите или ако случайно настъпите змия. В случай на ухапване, почистете раната и обездвижете пострадалия, тъй като движението му ще ускори разпространението на отровата в тялото. Пристегнете раната с колан или дреха, без да спирате притока на кръв към мястото. В никакъв случай не се опитвайте да смучете отровата. Откарайте пострадалия в болница максимално бързо.

Преди пътуване, задължително си направете застраховка. Тя ще покрие разходите Ви за лечение в чужбина.  

Съветите в този раздел от сайта са само информационни, с цел да бъдат полезни за потребителите, и не са основание за каквато и да било отговорност на eSky.bg.

Откри ли необходимата информация? Да | Не
Смятам, че информацията е:
Благодарим за обратната връзка!